Varšava i Krakov – NOVA GODINA 2020

TERMINI PUTOVANJA:   29.12.2019. do 04.01.2020. 

6 DANA (AUTOBUSOM)

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN (29.12.) SARAJEVO – ZENICA – DOBOJ – BANJA LUKA – BEČ
Sastanak grupe je na parkingu ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u 12:30 a polazak autobusa je predviđen za 13.00h (Zenica 14.15h, Doboj 15.45h, Banja Luka 18.00h). Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Češku i Poljsku uz usputna zadržavanja prema potrebi grupe.

2. DAN (30.12.) VARŠAVA

Dolazak u Varšavu u podnevnim satima. Varšava, koja leži na rijeci Visli je od 1596. prijestolnica Poljske i središte Mazovijeckog vojvodstva. Po dolasku, obilazak pješice istorijskog centra koji je proglašen dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a: “Kraljevski put“- spomenik Nikoli Koperniku, Kazimježovska palata, Predsjednička palata, spomenik velikom pjesniku Adamu Mickijeviču, crkva sv. Ane, Dvorski trg sa kraljevskom palatom i stubom kralja Sigizmunda III, trg Rinek i Spomenik sireni koja je simbol Varšave, tvrđava Barbakan Nakon razgledanja smještamo se u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.DAN (31.12.) VARŠAVA

Fakultativna posjeta palati Wilanow, koja se nalazi nadomak grada, u predivnom prirodnom okruženju i parku specijalno dizajniranom za poljske vladare. Palata je bila rezidencija kralja Jana III Sobieskog i jedna je od rijetkih objekata koji nisu stradali tokom II svjetskog rata. Palata datira s kraja XVII vijeka, a njena originalna ljepota može se vidjeti i danas. Tokom vijekova palata je proširivana po uzoru na italijanske vile, plemićke kuće i palate Luja XIV. Umjetnost ovog zdanja ispunjena je autentičnim umjetničkim djelima i namještajem, a iza palate se nalazi ogroman park, sjajan za bijeg od gradske gužve. Poseban dio unutrašnje dekoracije predstavlja kineska postavka sakupljana tokom posjeta kraljevskih porodica dalekom istoku. Povratak u Varšavu. Individualni odlazak na doček Nove Godine. Noćenje.

4.DAN (01.01.) VARŠAVA
Predviđena je mogućnost fakultativne posjete Lođu, gradu koji je u 19. vijeku bio obećano mjesto u Poljskoj, simbol prosperiteta i industrijalizacije. Po dolasku je predviđena šetnja najdužom pješačkom zonom u Poljskoj , ulicom Piotrkovska gdje se smjenjuju vile i palate iz 19. vijeka. Slobodno vrijeme. Predlažemo posjetu Manufaktura kompleksu koji obuhvata bivše fabrike čuvenog industrijalca Izraela Poznanskog. Ovaj kompleks danas je moderno preuredjen, multifunkcionalan i predstavlja spoj starog i novog. Kulturno zabavni kompleks obuhvata 3 muzeja: muzej grada, muzej fabrike i muzej moderne umjetnosti. Povratak u Varšavu u popodnevnim satima. Noćenje.

5.DAN (02.01.) VARŠAVA

Odjavljivanje iz hotela i slobodan dan za individualne aktivnosti do večernjeg polaska za Krakov. Noćna vožnja.

6. DAN (03.01.) KRAKOV
Dolazak u Krakov, panoramsko razgledanje grada: Brdo Vavel sa kraljevskim dvorcem i katedralom, Pećinu Zmaja koji je i simbol Krakova, Stari gradski Rinek sa zvonikom, Crkvu Sv. Marije, Univerzitet Jagielo iz XIV vijeka, Jevrejsku četvrt Kazimierz, Ulicu Kanoniczna sa zgradama iz XIV vijeka. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet u Aušvic – najveći i najozloglašeniji koncetracioni logor nacističke Njemačke u II svjetskom ratu. Obilazak muzeja i memorijalnog centra u pratnji lokalnog vodiča. Povratak u Krakov, slobodno vrijeme za individualne aktivnosti do polaska za BiH u večernjim satima. Noćna vožnja.

7. DAN (04.01.) KRAKOV – BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO

Dolazak u BiH u podnevnim satima.

krakov-trg-nova-godina

 

U cijenu aranžmana uključeno:

● Prijevoz turističkim autobusom (visokopodni ili dvospratni) na navedenoj relaciji

● 3 noćenja sa doručkom u hotelu kategorije 3 zvjezdice u Varšavi

● Razgledanja gradova po programu

● Usluge profesionalnog turističkog vodiča

● Troškovi organizovanja putovanja.

 

U cijenu aranžmana nije uključeno:

  •  Fakultativni izleti
  •  Međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

FAKULTATIVNI IZLETI

Auschwitz – Oswiecim je mjesto gdje se nalazi ozloglašeni koncentracioni logor Auschwitz, najveći nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva. U ovaj logor ukupno je deportovano 1,3 miliona ljudi iz raznih dijelova Evrope. Od tog broja, ovdje je ubijeno 1,1 milion, a čak milion Jevreja. Većina žrtvava je ubijena u gasnim komorama, a ostatak je umro sistematskim izgladnjivanjem, u nekontrolisanim epidemijama, u egzekucijama strijeljanjem i u medicinskim eksperimentima. Do danas su sačuvani mnogi objekti logora. Oni su zvanično pod zaštitom državnog muzeja Aušvic-Birkenau, osnovanog 1947., koji ima i funkciju istraživačkog centra za proučavanje holokausta. UNESCO je ovaj logor 1979. godine proglasio dijelom Svjetske baštine (25 eura)


NAPOMENE ZA PUTOVANJE “VARŠAVA-KRAKOV”
● Rok za prijavljivanje je najkasnije 15 dana prije polaska na putovanje ili do popune mjesta.
● Potrebno je najmanje 35 putnika za realizaciju ovog putovanja.

CIJENA ARANŽMANA JE 349 KM

ZA OVAJ ARANŽMAN VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE KOSMOPOLIT!

%d blogeri kao ovaj:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close