DUBROVNIK

Svojim položajem, s pogledom na mirno plavo more Jadrana, Dubrovnik spada u jedne od najljepših gradova. Sada dio svjetske baštine UNESCO-a i najpopularnija destinacija Hrvatske, ovaj grad nekada je bio glavni grad bogate pomorske republike Ragusa (1358-1808).

Tokom svog Zlatnog doba u 16. veku, imao je jednu od najvećih pomorskih flota u svetu, sa konzulatima u više od 50 stranih luka. Hrabri mornari, trgovci  i pronicljive diplomate, Dubrovčani su postali izuzetno bogati, vodeći sofisticirani način života i vrednujući profinjenost i umjetnost.

Danas, posjetioci dolaze ovde u slobodno vrijeme, a ne u trgovinu. Glavna draž Dubrovnika je šarmantni stari grad koji je pješačka zona, prepun  elegantnih baroknih crkava, sakrivenih u čvrstim srednjovjekovnim utvrđenjima.

Štaviše, Dubrovnik je u posljednjih nekoliko godina popularna lokacija za snimanje. Televizijska serija Game of Thrones i film Star Wars: Episode VIII snimljeni su ovdje, dok je Robin Hood: Origins film takođe nastao ove godine.

Većina glavnih atrakcija je koncentrisana u starom gradu , unutar srednjovjekovnih zidina. Dvoje monumentalnih lučnih vrata, Pile (na zapadu) i Ploče (na istoku), služe kao ulazi u stari grad, a njima se pridružuje glavna saobraćajnica, Stradun . Sa svake strane Straduna nalazi se mreža uskih uličica (neke sa strmim kamenim stepenicama), koje skrivaju bezbrojne kafiće i restorane.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

%d blogeri kao ovaj:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close